ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА

Шта је професионална оријентација?

Професионална оријентација је низ активности које се предузимају да би се стекао увид у способности ученика, особине личности, интересовања и склоности, те да би се након тих информација могла дати препорука и савет везан за даље професионално усмеравање. Ове информације се прикупљају  путем интервјуа са ученицима, као и применом различитих тестова.

 

Занимања често бирамо из потпуно погрешних побуда. Желиш да постанеш фризер или адвокат на наговор родитеља, због тога што ти је та школа била најлакша или најближа, због тога што су њу уписали и твоји пријатељи из разреда… или, имаш представу да је јако интересантно бити лекар, а онда током школовања схватиш да не можеш поднети страх од игле или крвaрења.
Да бисмо предупредили грешке и смањили ризике, потребно је проверити да ли си на добром путу при доношењу одлуке о избору занимања.

Особине личности

Свако занимање захтева одређене особине личности. Тако нпр. медицинска занимања захтевају стрпљење, пријатност и љубазност у опхођењу са људима, саосећање и др.; послови трговца или комерцијалисте захтевају услужност, убедљивост, пријатност у опхођењу са људима. Ако смо по природи ћутљиви и мирнији, ситуације у којима треба убеђивати људе, причати са њима, показати иницијативу и сл. биће за нас врло стресне и тешке. Ако смо по природи динамични, причљиви, пуни енергије …седење у канцеларији пуној папира и пратећи административни послови биће нам монотони, досадни и врло исцрпљујући.
Да би одређено занимање било адекватно за тебе, твоје особине личности требале би се „поклопити” са очекиваним начином понашања које захтева то занимање.

Професионална оријентација даје одговоре на многа питања која муче будућег средњошколца, па ће после теста ученику бити јасније:

  • које послове би могао успешно да обавља
  • које његове способности, потребе и интересовања тај посао задовољава
  • колико је спреман даа се бори за своје циљеве
  • да ли је лидер, тимски или соло играч
  • да ли има ли трему од јавног наступа
  • да ли је отворена или затворена личност, те да ли је сходно томе боље да се определи за посао који захтева више комуникације или за послове у којима претерана комуникација није неопходна
  • коју школу и који смер треба да упише да би се школовао за тај посао
  • ако није могуће уписати жељену школу, шта је алтернатива…

Добар извор информација за будуће средњошколце је водич за избор занимања који може да се нађе на сајту Националне службе за запошљавање.

http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/

 

Водич нуди детаљан опис свих занимања, процену професионалних интересовања и проверу способности. Сва занимања груписана су на основу сличности послова у десет професионалних области. За сваку од области постоји детаљно објашњење шта ти послови подразумевају, које способности и особине дете мора да има да би тиме могло да се бави. Наведени су и услови у којима се ти послови обављају, као и тачни називи занимања, односно образовних профила у трогодишњим и четверогодишњим школама.

Водич за избор занимања се може преузети са сајта и у пдф формату.

 

Портал „Моја средња школа“ осмишљен је тако да на једном месту обједини све активности које се тичу уписа ученика у средњу школу.

Родитељи и други законски заступници могу електронским путем преко портала „Моја средња школа“, да обаве пријаву за полагање пријемног испита, прате резултате пријемног и завршног испита, подносе жалбе, подносе листу жеља за упис у средњу школу и изврше сам упис у средњу школу.

https://mojasrednjaskola.gov.rs/Cir/Pocetna

 

 

„Изабери посао који волиш и нећеш морати радити ни дана у животу“. Конфучије

 

                                                          Олгица Демић, стручни сарадник, педагог

 

Слике преузете са интернета

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *