Основна школа „Стеван Дукић“ основана је 16. септембра 1964. године, а усељена је у данашњу зграду 6. фебруара наредне године. Име је добила по радничком лидеру и комунисти, Стевану Дукићу, који је постхумно, 1953. године проглашен народним херојем.

Стеван Дукић је рођен у селу Рогољима код Босанске Градишке, 16.11.1912. године у сиромашној породици која је успела да му омогући основно образовање и занат ливца. Као веома млад, Стеван Дукић је почео да се залаже за бољи положај експлоатисаних радника у тадашњој Југославији и убрзо постао прави раднички лидер који је организовао штрајкове, демонстрације и борио се свим средствима против актуелне власти.

Услед окупираног Београда, 1941. године из руку Гестапоа ослободио је Александра Ранковића тада значајног члана Комунистичке партије Југославије. У једној од акција ослобађања другова из затвора, био је ухапшен и после страшног мучења, убијен је 21.6.1942. године.

 

 

Због своје храбрости и јуначког држања током рата, постхумно је проглашен народним херојем 1953. године.
Упркос свим историјским и политичким променама, наша школа није мењала своје име, поштујући прошлост сопственог народа колико и лик и дело народног хероја Стевана Дукића чије име носи.