Моје искуство у Петници

Крајем прошле школске године, сасвим случајно сам сазнала да могу да се пријавим за семинар у Научној истраживачкој станици Србије, Петници. Отишла сам на сајт Петнице и сазнала шта ми је све потрeбно да бих се пријавила. Имала сам мало времена да напишем пријаву, јер сам сазнала за ту могућност пар дана пре рока за слање. Написала сам два есеја, попунила одређени формулар, добила препоруку из школе и послала Истраживачкој станици.
У августу сам била пријатно изненађена писмом које је стигло на моју адресу. То је био позив за учешће у семинару Летње научнe школе. Семинар је одржан у Ваљеву,  почетком овешколске године и трајао је недељу дана.
Пре свега, упознала сам моного деце мог узраста из различитих делова Србије и околних земаља. Цео програм семинара је био врло динамичан , али и напоран. Целоднени програм био је испуњен активностима и предавањима из различитих области. Највише ми се свидело што смо сви имали прилику да све испоробамо. Најинтересантније су ми биле посете лабораторији. Иако нисам очекивала да ћемо заправо вршити неке експерименте, доказало ми се супротно. Учествовала сам у пројекту из хемије и сама сам, уз надзор ментора, извела титрацију.
Развила сам свест о томе колико је наука заправо обиман појам.
Ментори и руководиоци програма били су људи заљубљени у науку, који су кроз ових седам дана
покушали да нас упознају са различитим наукамa. Сви субили веома отворени за сарадњу.
Циљ овог семинара, поред тога да сазнамо које науке и њихове дисциплине нас интересују, био је да схватимо колико се заправо науке међусобно преплићу и како нам је потребно знање из различитих области како бисмо проучавали једну, одеређену.
Ово је моја прича коју пишем како бих мотивисала моје вршњаке да се такође пријаве и доживе ово незаборавно искуство.
Ена Кукољац Vlll-4

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *