Архива 2017 -18

„ЧИТАЛИЋИ 2018.“

У Алексинцу, 19. маја 2018. године одржана је Међународна сморта читалаштва „Читалићи кликераши 2018.“ и Републичка смотра – такмичење „Читалићи кликераши 2018.“ на којој је учествовала ученица наше школе Николина Радовановић 6-3.

Програм је обухватао развијање вештине читања и разумевање прочитаног, као и писмено изражавање.

Ученици наше школе су учесници овог пројекта који се реализује кроз дневничке записе и такмичења од школског до републичког нивоа.

Координатор овог пројекта на ГО Палилула је учитељ Милан Филиповац, наставник наше школе, који је допринео да будемо део истог.

Честитамо нашој драгој ученици Николини Радовановић, ментору Александри Костов Дојчиновић, професору српског језика и књижевности, као и Милану Филиповцу, професору разредне наставе.

Ваша Школа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УГЛЕДНИ ЧАС НТЦ

Увек  желимо да ђаци оно што науче науче на једноставнији начин, али и увек тражимо начине и технике да им та знања која стекну буду дуготрајна. Због тога смо све што смо научили кроз радионице НТЦ учења желели да поделимо са још неким ђацима наше школе, родитељима, наставницима. Одржан је угледни жас на којем су уженици трећег и четвртог разреда показали како се другачије може учити и дуже запамтити.

Учитељице Бранка Вујиновић и Јелена Ранковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАЛИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ

Мали пољопривредници  3-2 , I- 2 и I-4 су посетили “Iceberg Salat Centar”  и учили како се сеје или сади и гаји поврће . Маскота Јабучило им је помагао и да сами засаде зелену салату.

Уцитељице Бранка Вујиновић, Тања Радовић и Јелена Вујић

Link za slike IMG-038edebb2ab96761de474f1db1fc1418-V.jpg and 35 more files

 

  1. Дечја олимпијада

Ученици специјалног одељења наше школе су дана 07.06.2018. године учествовали на 30. Дечјој олимпијади која се традиционално одржава у ОШ ,,Антон Скала “ у Београду.

Наставнице Катерина Стаменковић и Маријана Марковић

ПРОЈЕКАТ „ЂАЦИ ВАС МОЛЕ, УСПОРИТЕ ПОРЕД ШКОЛЕ“
Дана, 7.06.2018. године одржано предавање за ученике првог разреда на тему „Ђаци вас моле успорите поред школе“.
Учитељи првог разреда
 
ПОСЕТА ПРВОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ
Дана, 6.6.2018. године, ученици одељења 7/1 су са својим одељењским старешином и наставницима физике и математике посетили фестивал науке у Првој београдској гимназији. На позив бившег ученика наше школе, Бранислава Драгићевића посетили смо овај занимљиви фестивал.
Марија Јовановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАЛИ ПРЕДУЗЕТНИЦИ

У петак, 1.6.2018. године одржан је огледни час из предмета Техника и технологија у одељењу 5/2. Ученици су у претходном периоду на часовима израђивали предмете употребне вредности. А након тога, заједно са одељенским старешином и мајком ученика, украшавали предмете техником декупаж.  На овом часу, имали су задатак да по групама представе своје производе, тј. да их рекламирају. Све групе су представиле своје производе на различите начине веома успешно. Часу су присуствовали родитељи ученика који су их наградили громогласним аплаузом. Након предстаљања, родитељи, ученици и педагог школе су разгледали ученичке радове и присуствовали коктелу. Да би објединили различите технике и уз помоћ нових технологија, родитељи су попунили анкету о одржаном часу.

Александра Зиројевић, Марија Јовановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УПОТРЕБА И ВРСТЕ РЕЧНИКА

Ученици петог, шестог и седмог разреда са библиотекарком Марином и наставницом Данијелом, реализовали су угледни час о употреби и различитим врстама речника.

Разговарали смо о значају речника, упознали се са њиховим врстама и сазнали више о првом Српском рјечнику, који је сачинио и објавио Вук Стефановић Караџић давне 1818. године.

Данас постоји много речника за посебне области знања и вештина. Библиотекарка Марина је за рад припремила 16 различитих речника из богате грађе школске библиотеке. Ученици су тражили  задате одреднице и упознали се са начином  коришћења речника.

Библиотекарка Марина и наставница Данијела

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАДИОНИЦА – БИРАМ ФРАНЦУСКИ

У петак смо били домаћини француским лекторима из Француског института  у Београду који су одржали 4 радионице са четвртацима  у оквиру пројекта „Бирам француски“. Овај пројекат представља иницијативу Француског института у Србији са циљем ширења франкофоније и културе. Рад у школама са франкофоним особљем је нешто посебно, он подразумева актуелне динамичне методе, пуне игара и утемељене на коминикацији. Наши ученици су имали прилику да науче да се представе, боје и броје на француском језику а све то кроз игру.

Наставница француског језика Александра Угарковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОБИЛНИ ЕДУКАТИВНИ САОБРАЋАЈНИ ПОЛИГОН

Комисија за координацију безбедности саобраћаја на путевима ГО Палилула  у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај Града Београда, у петак је у нашој школи реалзовала  пројекат  „Мобилни едукативни саобраћајни полигон “.

Циљ пројекта је едукација ђака, млађих основаца о безбедности и активном учествовању у саобраћају.

Млађи  разреди наше школе имали су прилику да се упознају са основним правилима безбедног учествовања у саобраћају. Школско двориште је постало саобраћајни полигон, а ученици возачи и пешаци. Научили смо да прелазимо улицу са и без семафора, али увек под правим углом. Да пре преласка коловоза, улицу треба добро осмотрити и обратити пажњу на остале учеснике. Опробали смо се и у улози возача, а за свој труд и умеће добили адекватну награду, возачку дозволу за вожњу на саобраћајном полигону.

Ваша Школа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РУБИКОВА КОЦКА

 У суботу, 26. маја, на Тргу Републике одржало се узбудљиво такмичење у слагању Рубикове коцке. Такмичење је у највећој мери привукло млађе суграђане – основношколце, који су у пратњи својих родитеља и пријатеља дошли да се такмиче и заједно са осталим такмичарима остварили сјајне резултате у склапању ове широм света популарне слагалице.Учествовали су и ученици наше школе Растко Трипковић 4-3 и Коста Вукићевић 4-3. Ово такмичење одиграло се у оквиру манифестације Мај месец математике (М3), која се ове године организује седми пут заредом у организацији Центра за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Рубикова коцка, позната и као Магична коцка или Мађарска коцка је „једноставна“ слагалица иза које стоји „озбиљна“ математика. То је механичка играчка коју је не тако давне 1974. године изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик. Рубикова коцка се сматра једном од најпродаванијих играчка у свету, јер је до 2005. године продата у више од 300 милиона примерака.

Учитељица Александра Перић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ICEBERG SALATA CENTAR

У посети пољопривредном добру Iceberg Salata Centar. Едукација о гајењу поврћа, зелене салате…Процес садње, производња,брање и паковање….Мали пољопривредници 3-3 и 3-1.

Учитељице Весна Дмитрић и Душица Џуверовић

РОДИТЕЉ – ГОСТ
У нашем разреду одржане су две радионице на којима смо се учили осликавању предмета декупаж техником. Улепшали и оплеменили смо наше радове које смо направили на часовима технике и технологије. Кроз игру и дружење били смо креативни а наше радови моћи ће да се виде на школској изложби у петак 1. јуна у 16:30.
Захваљујемо се Лиди Филиповић, мајци нашег друга из одељења, која је водила радионице.
Очекујемо вас у петак!

Наставница Александра Зиројевић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OJ “ Корпоративна безбедност “ Сектор за послове одбране вандредних ситуација и ППЗ Служба потивпожарне заштите

Данас је одељење I4 посетила ватрогасна екипа. Деца су уживала у мини вежби коју су извели чланови екипе. Са пуно пажње пратили су ток извођења  и нису крили своје одушевљење. Након изведене вежбе деца су показала велико интересовање, била јако радознала и поставили пуно питања у вези показне вежбе.Не кријући своје одушевљење и препуни позитивних утисака вратили су се у своју учионицу, са широким осмехом на лицу. Захваљујемо радитељу нашег одељења 1-4 Драгану Јешићу и његовој екипи што су нам изашли у сусрет и деци на практичан начин презентовали како одреаговати у ситуацијама гашења пожара.

Радујемо се поновном сусрету.

 Учитељице, Тања Радовић и Бранка Попадић
ГРАДСКА СЛАВА
Спасовдан (Вазнесење) је слава града Београда. Група ученика наше школе са наставницом Александром Зиројевић је учествовала у свечаној литији. Традиционална шетња београдским улицама је била веома интересантна. Носили смо транспарент и били у првим редовима литије. Видели смо патријарха, дружили се и понели са собом много лепих утисака.
Председница V-2 Катарина Николић

 

ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

Ученик Видан Цветић 6-1 освојио је друго место, а ученик Филип Перковић 7-1 треће место на државном такмичењу из физике.
Браво драга децо! Честитамо!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЕТА ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ

Почетком маја ученици петог разреда са одељењским старешинама посетили су Етнографски музеј у Београду. Том приликом упознали су се са елементима наше народне традиције, почев од одеће, преко алата за рад до ентеријера и екстеријера кућа из прошлости. Сазнали су више о старим вештинама фарбања ускршњих јаја, чули интересантне приче о занатима и пољопривредним радовима. Видели су реконструкције ентеријера традиционалних кућа са огњиштем, старим намештајем, везеним простиркама и разноврсним предметима за домаћинство. Нарочито су били заинтересовани за слагање мозаика од коцака са традиционалним елементима. Од ове године коло, народна игра, уврштена је на међународну листу нематеријалне баштине (УНЕСКО).

наставнице Јасмина Митић и Данијела Јанковић

НАША МЛАДА НАДА

Ученица 4-2 одељења, Катарина Пејић, поред тога што је успешна у школским активностима, успех постиже и у ваннаставним ативностима.
Катарина је свој таленат открила још кад је била мала, а захваљујући таленту и вредном раду већ осваја дипломе и признања.
С обзиром на то да је ово тек почетак верујемо да ће нас Катарина још пуно пута обрадовати успесима, а једног дана, можда ће приредити и концерт за нас.
Браво Каћа, бодримо те!
Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НТЦ СЕКЦИЈА У НАШОЈ ШКОЛИ

У четвртак је одржана јошједна радионица НТЦ учења у нашој школи. Овог пута ученици су сликовно приказивали песму, имена познатих личности и читаве лекције, а у циљу што лакшег запамћивања и што дужег памћења садржаја.
Учитељице Бранка Вујиновић и Јелена Ранковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМАЈЕВ ЗАМАК ОД СЕНКИ

Беше то у неко време давно, време подвига, време славно. У време магије, змајева, кад летеле су виле, кад су и вештице биле, кад било је чаробних крајева. У то време части и хероја, дошло је до једног боја, а све је почело питањем: „Да ли је то права слобода, ако за благо може да се прода принцезина рука? Да ли то љубав принца гони, ако му у глави звони нека нова бука?“ Многобројни удварачи се нуде, али само онај ко најхрабрији буде и потражи злогласног змаја, само том ће принцеза постати жена. Међутим, принцеза не чека ни трена.

И да би се прича довела до краја, сама принцеза креће на змаја. У тој авантури се много јури, јер кад се љубав тражи, мора да се жури. И увек важи: „Храброст је од љубоморе јача, кад принцеза одабере удварача.“

Овог месеца смо посетили Академију 28 где је изведена позоришна представа за децу „Змајев замак од сенки“.

Представа је била занимљива. Млади принц се борио за љубав лепе принцезе и како то бива у бајкама морао је да савлада низ препрека и искушења. Зла вештица им је највише мрсила рачуне и покушавала на све начине да их превари и скрене са пута. Али, уз помоћ добрих и верних пријатеља, храбрости, жеље и велике љубави принц и принцеза су успели да савладају  недаће и буду срећни и заљубљени.

Глумци су се потрудили да представа буде весела, занимљива, забавна и распевана, а ми смо задовољни изашли из позоришта.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВАТОВСКЕ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

Избор песама из Сватовске народне лирике ученици 6/1 обрађивали су на часу у природи. Поред казивања стихова и књижевне анализе сватовских песама, разговарали смо о свадбеним обичајима у нашој традицији. Вредне руке ученика сачиниле су велики свадбени венац од цвећа и лишћа – да прича о свадби, весељу и љубави буде потпуна!
наставница Данијела Јанковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈЕДАН СУБОТЊИ ДАН

Суботњи дан ученици VI и VII разреда су провели у обиласку Светосавског платоа. Посетили смо храм светог Саве – задивила нас је новопостављена купола а и крипта која изгледа величанствено. Посетили смо и Народну библиотеку, погледали изложбу и сазнали да у библиотеци има преко пет милиона књига. Приликом доласка    поздравили смо и бодрили учеснике Београдског маратона!
Наставница Александра Зиројевић
 

 

„БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ“

Припадница Управе саобраћајне полиције је у одељењу I4 одржала предавање на тему“Безбедност деце у саобраћају.“ Учитељица Тања Радовић

РЕЦИКЛИРАЊЕ
Рециклирамо папир, пластичну амбалажу, лименке, стакло, електронски отпад… а све то да би смо очували животну средину.
Да ли сте знали да и текстил можемо да рециклирамо и уз то да зарадимо?!
Група ученика нашег одељења V2 са разредном је отишла у тржни центар, не да би куповали већ рециклирали стару гардеробу. Дружиле смо се, уживале и урадиле корисну ствар. Продавница H&M нас је наградила ваучерима и тако подстакла да чувамо нашу околину.
Председница одељења V2 Катарина Николић

ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА У  4-2

Припремамо се за 5. разред. Упознајемо наставнике и предмете које ћемо изучавати од наредне године.Овом приликом упознали смо наставницу Марију Јовановић али и предмет који она предаје. Наставница је приближила свој предмет ученицима и наговестила шта их очекује од садражаја у наредном разреду.

Учитељ Милан

„Кад су се други пут развели моји родитељи“
Трећа радионица Читалачког маратона била је посвећена роману „Кад су се други пут развели моји родитељи“, Радисава Милића. Након књижевне анализе романа, маратонци су повели живу дискусију о личним проблемима и моралним изазовима са којима се сусреће главна јунакиња Ана. Промишљало се о породици, љубави, пријатељству, нади да ће будућност бити боља. Радионицу смо завршили речима саме јунакиње: „Мама ће хтети онде где хоће тата или ће тата хтети онде где и мама. Научили су да побеђују и разумеју разлике, слушају своје срце и боре се за нас. Мене је љубав учила да волим, а ја сам једино то и волела да учим!“
Наставнице српског језика Александра Костов Дојчиновић и Данијела Јанковић
“Easter – Васкрс” 
На угледном часу “Easter – Васкрс” ученици II1 и I4 одгонетали су игру асоцијација, сазнали нешто више о васкршњим обичајима у Енглеској, научили нове појмове… Уместо чоколадних јаја засладили су се чоколадним бананицама!
Час водиле наставнице Марија Милићевић и Александра Зиројевић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАН ПАЛАЧИНКИ

Ученици одељења V2 под будним оком наше љубазне домаћице Љубинке правили су палачинке. Није лако направити шездесет палачинки а да би све брже ишло, користили су три тигања.
Разредна Александра Зиројевић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЊИЖЕВНИ СУСРЕТ

Наша школа се придружила обележавању светског Дана књиге дружењем са песникињом

Љиљаном Нинковић Мргић, која већ више од две деценије пише стихове за децу и о деци.

Сви млађи ученици имали су прилику не само да уживају у песмама, већ и да разговарају са песникињом

о тешкоћама и радостима стваралаштва, да искажу своје мишљење и да представе и своје умеће.

Библиотекарка Марина

ГЕНЕТИЧКЕ МАКАЗЕ

Ученици одељења 4-4, поново су посетили отворену лабораторију Мејкерс спејс ,Научног клуба Београд. Чули смо  кратку причу о структури ДНК молекула, као и о самом механизму деловања CRISPR-Cas9 комплекса при генетичкој модификацији, што је већ на почетку учинило ову радионицу динамичном и интерактивном. Уз неколико примера о разлозима генетичке модификације, стручни сарадник одвео нас је  у свет функционисања CRISPR-Cas9 комплекса као молекулских маказа. Продукт нашег ангажовања био је генетички модификован молекул ДНК.

Учитељица Јелена

НТЦ СИСТЕМ УЧЕЊА

Дружење у нашим учионицама увек је забавно. Наши гости на још једној радионици, били су будући прваци. На четвртој радионици потрудили смо се поново, да приближимо деци систем учења по НТЦ-у који ће се примењивати у неким сегментима наставе и учења од септембра месеца.

Научили смо две дивне песмице: „Мој шешир на три ћошка“ (уз покрете тела) и „Дедин шешир“(кроз НТЦ).

Циљ који смо задали успели смо и да остваримо, а будући ђаци показали су велико интересовање и успели су да науче обе песмице.

Учитељи: Сунчица Стојковић, Александра Перић, Јелена Ранковић и Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БЕЗБЕДНОСТ НА ПРВОМ МЕСТУ

Предавање о безбедности у саобраћају, одржала представница Управе саобраћајне полиције у одељењу 4-4.

Учитељица Јелена Ранковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАША НАСТАСИЈА ЋОСИЋ

Настасија је полазник школе, традиционалног певања, Бојане Николић која се зове Балканско културно наслеђе. Изводе традиционалне песме са целог Балкана. Ове године су освојиле прво место у својој категорији – певачка женска група на такмичењу у Ваљеву која се зове “Златни опанак”. “Златни опанак” добијају КУД-ови, а наше девојке су добиле пехар и наравно признање. Њихов наступ их је издвојио од гомиле других извођача јер су наступиле са јако тешком техником певања.
Браво Настасија!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

Данас, 23.априла, обележава се Светски Дан књиге и ауторских права, koји се прославља од 1995. на иницијативу

УНЕСК-а, а у част Шекспира и Сервантеса, јер је ово датум њиховог рођења, односно смрти.

Данас ће у Библиотеци града Београда библиотекари бити познати писци, глумци и музичари Зоран Живковић, Дејан Станковић, Дивна Љубојевић,Даница Ристовски, Петар Бенчина, Синиша Убовић, Тамара Драгићевић…

У Институту Сервантес познате личности ће учествовати у јавном читању одломака из књига по сопственом избору.

Предлажемо да и ви обележите овај дан читањем омиљених књижевних дела.

Библиотекарка Марина

 

ДАНИ БЕОГРАДА

Данас, 16. априла, почиње манифестација Дани Београда која ће трајати до 19.априла. Дани Београда биће обележени низом активности концертом на Тргу републике и у Библиотеци града Београда, изложбом књига и стрипова у Музеју града Београда, као и организованим обиласком града и обновљеног Косанчићевог венца.

Врата за посетиоце ће отворити и Музеј Николе Тесле, Музеј афричке уметности, као и позориште на Теразијама.

Библиотекарка Марина

 

СЛАГАЊЕ И РАЗЛАГАЊЕ. МАГИЈА ЦРТЕЖА

У среду, 11. априла 2018. године, одржана је још једна радионица са ПРЕДШКОЛЦИМА, нашим будућим ПРВАЦИМА.

Као и све наше радионица и ова је била пре свега намењена развоју перцептивно – моторичких вештина, али и развоју логичког мишљења. На самом почетку, упознали смо децу са игром „Танграм“. Сазнали смо да је то једна од најпознатијих и најстаријих слагалица, настала у Кини, одакле се проширила и стекла популарност у целом свету. А потом смо пред предшколце поставили математичку загонетку – склопи фигуру (број) по моделу, користећи исечене делове танграма. Паметне главице су, иако не баш лак задатак, брзо савладали. А за проверу су решавали нови задатак без модела.

Други сегмент радионице био је „магични цртеж“. Ђаци су имали задатак да пажљиво обоје добијени цртеж и покажу прецизност у бојењу јер само тако магија може да се појави. Користећи научено са семинара који смо похађали у Барселони, „Иновативни приступи подучавању“ у оквиру Еразмус+ пројекта, искористили смо апликацију која је најзанимљивија за овај узраст – Quiver. И магија је започела. Сваки обојени рад претварао се у 3Д. Тако смо могли да видимо коњића у његовом правом облику, вулкан, планету Земљу, подморски свет, пингвине, ватрогасни ауто и прегршт других едукативних садржаја.

Дивно дружење смо засладили чоколадним бананицама.

Учитељи четвртог разреда: Сунчица Стојковић, Александра Перић, Јелена Ранковић и Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТИРАЊЕ ПРВАКА

Јуче је почело тестирање деце за полазак у први разред. Филип,наш будући ђак првак је успешно положио испит зрелости за полазак у школу. Честитамо Филипу и свим будућим првацима.
Олгица Демић,педагог школе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ШАМПИОНИ

Ученици одељења 4-4 и даље нижу победе.

Душан Марчетић је са Првенства Србије у каратеу, одржаном у Сомбору, донео два одличја, злато у борбама и сребро у катама.

Маша Илић је на Трофеју Београда у уметничком клизању, освојила сребрну медаљу.

Честитамо! Срећно у будућим такмичењима!

Учитељица Јелена

 

ПОСЕТА САЈМУ СТРУЧНИХ ШКОЛА

Дана 29.03.2018. ученицу 7 и 8 разреда (35 ученика) посетили су Сајам средњих школа у Центру за културу „ Влада Дивљан“.

Деца су имала могућност да се упознају са програмима свих средњих школа и гимназија, условима уписа и начином бодовања. Ученици су узели брошуре и информаторе да би се информисали које све струке постоје. Били су веома задовољни.

Наставнице Људмила и Љиљана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СРЕЋАН УСКРС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЕТА

Поводом Дана франкофоније,  ученици шестог и седмог разреда са наставницом француског језика, гостовали су на приредби у ОШ „Јован Поповић“. Свака школа која је учествовала представила је неку франкофону земљу кроз песму, скеч, рецитацију, уметност. Наши ученици су направили једно лепо путовање кроз Канаду.

Наставница Александра Угарковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОЈ ДЕКА ЈЕ БИО ТРЕШЊА

У првим данима пролећа ученици 6/1 промишљали су о роману „Мој дека је био трешња“. На креативан начин представили су и повезали мотиве детињства, породице, природе, пролећа, уз посебно наглашавање љубави према баки и деки. Будући да је ауторка романа Анђела Нанети пореклом из Италије, као и један друг из одељења, учили смо нове речи и славили пријатељство!
Наставница српског језика Данијела Јанковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАНИ ФРАНКОФОНИЈЕ

Ове године, Дане франкофоније обележили смо ликовним конкурсом на тему „Волим Француску“, и квизом о упознавању француског језика који смо радили кроз Kahoot апликацију. Гости су нам били ученици ОШ „Јован Поповић“.
Сви ученици су добили похвалнице и слаткише.
Наставница Александра Угарковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЕТА ПЕТОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

22.03.2018. наших 20 ученика седмог и осмог разреда су са наставницом руског језика Људмилом и наставницом хемије Љиљаном посетили Пету београдску гимназију. Циљ посете је професионална орјентација. Љубазни домаћини су спровели наше ученике у обилазак школе и омогућили им да присуствују појединим часовима. На часу хемије су присуствовали лабораторијским вежбама на којима је извођен оглед сублимација јода. На часу музичке културе су ђаци 2. године друштвено-језичког смера отпевали Моцартову композицију на латинском језику. На часу грађанског васпитања су чули нешто о животу Марина Лутера Кинга и његовој борби против расне дискриминације. Били смо и у мањој теретани школе, фискултурној сали и камерној сали где се изводе позоришне представе. Ова школа уписује 10 одељења првог разреда (6 природно-математичког, 4 друштвено-језичког смера) и за упис је неопходно минимум 90 поена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦЕО-ДЕО, НТЦ СИСТЕМ УЧЕЊА

Деца, па и одрасли, лакше памте слике, садржај у чијем стварању сами учествују (нацртају, напишу, саставе, изрежу, залепе) и који представе на себи близак начин. Применом НТЦ система градиво се учи на  један другачији, интересантнији начин који више личи на игру, а при том утиче позитивно на развој брзине размишљања, логичког повезивања и закључивања.

У среду вече организовали смо радионицу за наше предшколце. У уводном делу активности имали смо препознавање основних облика (правоугаоник, квадрат, троугао, круг), као и делова тих облика чиме смо дошли до закључка да више делова може да чини целину.

Главна активност нам је била да научимо песмицу по НТЦ систему, а да нам сличице помогну да памтимо речи.

Стих по стих, степеницу по степеницу, део по део, део и цео,… савладавали смо док нисмо дошли до циља. Лепили смо, резали, бојили, украшавали и успели!

На крају радионице придружили су нам се и родитељи, директор и педагог школе као подршка.

Сваки почетак је тежак, али упорношћу све постижемо.

Хвала драга децо на дивном дружењу.

Учитељице: Сунчица Стојковић, Александра Перић, Јелена Ранковић и Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДРУЖЕЊЕ СА РОДИТЕЉИМА ПРЕДШКОЛАЦА

У време док су се предшколци забављали и вредно радили са својим будућим учитељима,  у  библиотеци наше школе директорка, педагог и психолог су се  дружиле са њиховим родитељима.

Веома нам је драго због великог интересовања родитеља за нашу школу и за овај састанак.

Педагог је говорила о школи и просторним могућностима, сали за физичко као и сали за корективну гимнастику, организацији наставе, продуженог боравка, наставним предметима, новом наставном плану и програму који је у припреми, слободним активностима, резултатима на такмичењима из предмета, НТЦ систему учења, грађењу поверења међу родитељима и децом, али и контроле учења и понашања.

Психолог је говорила о припреми деце за полазак у први разред, тестирању, колико је важна подршка деци у одрастању…

Директорка је говорила о важности осамостаљивања детета као и очвршћавања, да дете зна да препозна евентуално насиље и да зна да тражи помоћ. Говорила је о пројектима, сарадњи са институцијама, односу ученик-учитељ-родитељ…

Родитељима је дата прилика да искажу своја интересовања за одређене сегменте школског живота и  начину рада. Верујемо да  смо тимски успеле да одговоримо на већину недоумица и да растеретимо родитеље бриге коју често носи овај  важан део  живота како детета тако и родитеља.

Директорка Вида Милојковић

Педагог Олгица Демић

Психолог Слађана Луковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТРАДИЦИОНАЛНО ШАРАЊЕ ЈАЈА

Ученици одељења 4-4 су посетили Етнографски музеј и учествовали у радионици шарања васкршњих јаја. Украшавало се уз помоћ писаљке и воска уз асистенцију кустоса и народног уметника , који нам је несебично пренео традиционалне вештине шарања. Јаја смо бојили у луковини и варзилу.  Уживали смо!

Учитељица Јелена Ранковић

 

 

ДАВИДОВА ЕЛЕКТРОНИКА 1

Ученици одељења 4-1 и 4-4, посетили су данас Мејкерс Спејс Научног клуба Београд и учествовали у радионици Давидова електроника 1. Научили смо пуно о електроници и њеним могућностима, а ова јединствена отворена лабораторија омогућила нам је стицање нових и проширивање старих знања и идеја.  Успели смо од мноштва електричних делова да добијемо праве електричне склопове, а највећу радост донела нам је упаљена сијалица!

Уживали смо стварајући!

Учитељице Сунчица Стојковић и Јелена Ранковић

 

 

ШАРАЊЕ ЈАЈА ТРАДИЦИОНАЛНИМ ТЕНИКАМА

Ученици 4-2 имали су прилику да у Етнографском музеју учествују у радионици „Шарање јаја традиционалним техникама“.

Помоћи писаљке и воска, шарали су јаја, по угледу на ускрашња јаја која се чувају у збирци Етнографског музеја. Ишарана јаја су затим бојена у луковини и варзилу и сваки ученик је добио своја прва ишарана јаја да понесе кући.

Са децом су радили кустоси, као и народни уметник, преносилац традиционалних знања и вештина.

Уживали смо у разноврсним креацијама.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЕТА СЕДМОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Наши ученици су 13.03. 2018. посетили Седму београдску гимназију. Посета је организована у оквиру професионалне орјентације. Од педагога и директора школе су добили све потребне информације о смеровима у овој школи, броју одељења и броју бодова који је потребан за одређени смер.Такође, љубазни домаћини су омогућили нашим ученицима да присуствују појединим часовима и практичним лабораторијским вежбама.

Ученици су ишли са наставницом Љиљаном и Људмилом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАГРАЂЕНИ „ЧИТАЛИЋИ 2018“

У нашој школи се већ другу годину за редом реализује пројекат „Читалићи“. Циљ пројекта јесте развијање вештине читања и разумевање прочитаног.

Иако  живимо  у  времену  брзог  развоја  и  доминације  савремених технологија, то  свакако  није  разлог  да  занемаримо  читање  књига  и  њихов  значај  у  животу   сваког  појединца. Бројна  истраживања  показала  су  да  се  деца  којој  се  чита  и  прича  од  најранијег  доба  брже  развијају, заинтересованија  су  за  своју  околину, брже  уче, боље  се  сналазе  у  комуникацији  са  другима, развијају  предчиталачке  вештине  важне  за  касније  самостално  читање, богате  речник, имају бољу  концетрацију, развијеније  креативно  и  логичко  мишљење  као  и   машту.  На нама учитељима, наставницима, родитељима је да деци укажемо колико је  важно читати и да децу у том смислу подстакнемо,  да  учинимо  све  што  је  у  нашој  моћи  да  деца  заволе  књигу.

Велики број наших ученика то препознаје и жели да чита. Сваке године се повећава број оних који цене вредности које књиге имају и то нам је драго. Наша школа то препознаје и похваљује. Данас смо имали прилику да у школској библиотеци доделимо награде вредним ученицима, који су постигли завидне резултате у вештини читања и разумевања прочитаног.

Похваљујемо све ученике који су учествовали у пројекту „Читалићи 2018“.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЕЋАЊЕ НА АНДРИЋА

На данашњи дан, 1975. године, овај свет је напустио наш велики писац и једини нобеловац, Иво Андрић.

Одмерен, уздржан и достојанствен, створио је књижевни свет и ликове уверљивије од стварног живота. Својим стваралаштвом, Иво Андрић је обележио сазревање сваког читаоца, због чега се његовом делу враћамо читавог живота и поново откривамо.

Библиотекарка Марина

 

УПОЗНАЈЕМО НАСТАВНИКЕ, ПРИПРЕМАМО СЕ ЗА ПЕТИ

Ученици 4-2 одељења, у петак су имали прилику да се упознају са наставницом Светланом Димитријевић која у нашој школи предаје биологију. На четвртом часу, отишли смо у кабинет биологије и заједно са наставницом закорачили у сазнања о вечно актуелним питањима спознаје човековог тела, али и пубертета – теме билиске узрасту ученика.

Разговарали смо о кретању човека, кожи као делу тела, нервном систему, чулима, пубертетским променама које наступају.

Час је протекао у сјајној атмосфери. Часу је присуствовала и Олгица Демић, педагог у нашој школи.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАВИДОВА ЕЛЕКТРОНИКА 1 – радионицa у оквиру Мејкерс Спејса

Центар за промоциjу науке, уз подршку компаниjе НИС, ове године представља први београдски Mејкерс спејс отворен за читаву заjедницу.

Мејкерс спејс Научног клуба Београд jе отворена лабораториjа за све креативце.

Мејкерс спејс (енг. maker’s space) jе радни простор отворен за све заинтересоване, у ком се учи, истражуjе, конструише, користе се алати и дели знање из научно-технолошких области, али и уметничких проjеката у вези са науком.

Простор jе отворен за децу и представља прави инкубатор знања и технологиjа за 21. век.

Како Меjкерс спејс брине и о наjмлађима, у понедељак 5.03.2018. ученици 4-2 и 4-3  били су учесници дела програма Центра за промоциjу науке.

Током jедночасовног програма ученици су имати прилику да чуjу и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али и да нешто ураде своjим рукама.

Ученици су у „Давидовим радионицама“ имали прилику да направе своје прве механичке или електронске склопове. Посао електроничара је попут игре у којој се гомила електронских делова може саставити на

много различитих начина.

Било нам је задовољство присуствовати и учествовати.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КВИЗ ЗНАЊА

У организацији Ученичког парламента и ове године одржан је квиз знања у библиотеци наше школе. Такмичили су се ученици од петог до седмог разреда из српског, историје, географије и биологије. Гости су нам били ученици и психолог ОШ „Јован Цвијић“.  Сви ученици су добили похвалнице за учешће и поклончиће.

Наставница Александра Угарковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГИМНАСТИКА

На првенству града у спортској гимнастици одрзаном 26.02.2018.године на Београдском Сајму у хали 4, наша школа је учествовала са две екипе девојчица. У категорији млађих гимнастичарки од 1. до 4.разреда представљале су нас Јакшић Тијана 4/1, Бућић Марта 1/1, Средојевић Мила 1/1 и Коњикушић Нина 1/1 (4.место). Екипу 5. и 6.разреда сачињавале су девојчице Милијић Александра 5/1, Поповић Јована 5/1, Маринковић Јована 5/3 и Љубинковић Јелена 5/3 (12.место). Поред труда и рада наше младе гимнастичарке су дивно представиле нашу школу и лепо се дружиле на овом престижном такмичењу. Велику захвалност дугујемо и њиховом тренеру Јасмини Милијић, као и наставници Јасмини Митић, која их је са пуно пожртвовања спремала за ово такмичење.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УГЛЕДНИ ЧАС ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ

Да ли сте знали да је чувени Ајфелов торањ у Паризу првобитно требало да се изгради у Барселони, да се базилика „Sagrada Familia“ гради око 130 година и да још није завршена, да је најстарији светионик на свету Херкулов торањ у Галицији из I века још увек у функцији, да је новооткривени појас астероида назван по тенисеру Рафаелу Надалу, да се најдужи мост у Европи налази у Лисабону…Ове и друге бројне занимљивости Пиринејског полуострва изложили су нам ученици одељења 6/1 на угледном часу географије.

Ученици су уживали упознајући земље у којима до сада нису били, радећи истраживачке задатке, самосталну израду паноа и излагање пред гостима који су посетили наш час. Надамо се да ће овакви часови пробудити код ученика жељу за путовањем и да ће неке од земаља о којима су учили, једнога дана заиста и посетити.

Наставница географије  Радмила Габоров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧАС ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ У 4/2

Свемир, планете, звезде, космонаути, ракете, заставе, свемирци, звезде падалице у учионици ИИИ2. Групни рад ученика са часа ликовне културе.

Учитељица Бранка Вујиновић

 

 

ЧАС ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У  4-4 и 4-2

Ученици ова два одељења данас су имали прилику да се опробају у одбојци. Часу физичког васпитања, прикључио се и представник ОК „Стерија“ који је кроз различите активности демонстрирао ученицима основне елементе одбојке. Час је протекао у активној атмосфери, а сваки ученик је прошао кроз све елементе предвиђене часом.

Учитељица Јелена Ранковић и Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Читалићи кликераши“ – резултати
У среду, 21. фебруара 2018. године, наша школа била је домаћин општинског такмичења у ВЕШТИНИ ЧИТАЊА И РАЗУМЕВАЊА ПРОЧИТАНОГ. Такмичило се 96 ученика, а за градски ниво пласирало се 29.
Прелиминарна листа ученика који су се пласирали на окружни ниво налази се у албуму.
Праг пролазности по разредима био је следећи: 1. разред: 9 бодова, 2. разред: 12 бодова, 3. разред: 12 бодова, 4. разред: 15 бодова, 5. разред: 15 бодова, 6. разред: 13 бодова, 7. разред: 16 бодова, 8. разред: 15 бодова.
Похваљујемо све ученике и наставнике, јер су сви узели учешће у читалачкој смотри „Читалићи 2018“. Посебно похваљујемо најмлађе учеснике који су стекли важно искуство за будућа такмичења. Свима који су се пласирали за окружни ниво, желимо пуно среће и још боље резултате.
Окружни ниво такмичења биће одржан 24. марта 2018. године.
Координатор смотре „Читалићи 2018“
Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВ ИЗЛОЖБЕНИ ПРОСТОР У НАШОЈ ШКОЛИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА У НАШОЈ ШКОЛИ

Обележавању међународног Дана матерњег језика придружили су се и ученици наше школе,и то под слоганом „Читај гласно“.

Овим поводом  у школској библиотеци је организовано гласно читање одабраних страна из најпопуларнијх књига за децу које

су учесници извлачили из шешира. У гласном, изражајном ,читању  придружиле су им се и наставница српског језика Данијела Јанковић и

библиотекарка Марина. Одржан је и округли сто о  значењу појма матерњи језик, значају очувања матерњег језика, променама којима је и

језик подложан и његовом будућем развоју. Старији ученици су уз помоћ наставнице Александре Костов на паноу, посвећеном овом празнику језика, издвојили значајна размишљања о језику, као и речи које се својом лепотом и значењем издвајају.

Библиотекарка Марина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Међународни Дан матерњег језика обележава се 21.фебруара у целом свету, а циљ му је да се промовише језичка култура, национална различитост и разноврсност, као и значај вишејезичности.

Наша школа ће се, као и сваке године, прикључити онима који прослављају овај дан низом активности.

Најбољи „Читалићи“ на општини Палилула, одмериће своје снаге у нашој школи, која је домаћин ове манифестације.

На паноу испред школске библиотеке можете се информисати о необичним књигама у Музеју књиге и путовања, о легатима

који чекају да буду посећени и несебичним и тихим дародавцима и задужбинарима, а у библиотеци ћете видети изложбу речника и

граматика који ће вам помоћи да разрешите све језичке недоумице.

Под слоганом“ Читај гласно“, у среду, у 12 сати, у библиотеци ће бити организовано читање одабраних одломака из   најпопуларнијих књига за децу које су обележиле детињство већине читалаца.

Библиотекарка Марина

ПОЕЗИЈА ПО МЕРИ НАЈБОЉИХ

Културно-издавачки центар „Српскa кућа“ на челу са директором и оснивачем као и идејним творцем пројекта Братиславом – Батом Голићем и са својим тимом ентузијаста и љубитеља писане речи формирао је 14. 08. 2000. године библиотеку „МЛАДИ ТАЛЕНТИ“, чији је циљ афирмација младих писаца Србије и стварање НАЈВЕЋЕ ПОРОДИЦЕ МЛАДИХ ПИСАЦА У СРБИЈИ И У СВЕТУ.

Учешће у овом пројекту, узеле су и ученице одељења 4-4 (Ена Кукољац, Јована Николић, Анђела Симић), чије су песме одабране међу сто најбољих, и уврштене у књигу  „СТО МЛАДИХ ТАЛЕНАТА ГРАДА БЕОГРАДА 2018.

Честитамо нашим песникињама!

Учитељица Јелена

МОЈА НАНА И ЗДРАВА ХРАНА

 

Јутрос сам се обратила мојој нани

и она ми све време прича о

здравој храни.

 

Девојчице моја, мој мили соколе,

ти треба увек да једеш пре школе.

 

Разне семенке и воћке наше,

нека  ти увек буду у саставу каше.

 

За ужину у школи увек понеси

преостало воће у папирнатој кеси.

 

Ужину тамо са друштвом подели,

и реци шта о здравој храни

твоја нана вели.

 

 

Јована Николић

ученица четвртог разреда

 

ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН

У сарадњи са Издавачком кућом „Клет“, а уз одобрење и подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у нашој школи ће се реализовати пројекат „Читалачки маратон“ кроз шест књижевних радионица до краја школске 2017/2018. године. На радионицама ће наши „маратонци“ читати и анализирати пет романа савремене књижевности за децу, који су победили на конкурсу за најбољи дечји роман. Прва, припремна радионица одржана је крајем децембра када је изложен план рада и ученицима уручен примерак првонаграђеног романа „Ја, Алексија“, наше колегинице, књижевнице Б. Трифуновић. Циљ радионица је да се код ученика подигне свест о значају читања, да се упознају са савременим токовима књижевности за децу, као и да развијају критичко-аналитичко мишљење и креативност. Координаторке пројекта су наставнице српског језика А. Костов Дојчиновић и Д. Јанковић, уз стручну подршку библиотекарке М. Новаковић Дукић.

РЕЗУЛТАТИ „ЧИТАЛИЋИ 2018“
На општински ниво такмичења Читалићи – Програм развијања вештина Читање и разумевање прочитаног и Писано изражавање, пласирали су се следећи ученици:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“МАЛЕ ПРИЧЕ О ВЕЛИКОМ СВЕТОМ САВИ”

Ближи се, ближи школска слава, у суботу ће бити прослава. Свети Сава наша је слава, то зна свака мала и велика глава. Сходно томе у позоришту смо били и кратке приче о Сави гледали.

Ученици наше школе имали су прилику да у ДКЦ Београд гледају позоришну представу „Мале приче о великом Светом Сави“. То су драматизације постојећих народних прича које на забаван и духовит начин, а одржавајући народски језик на ком су писане, осликавају детаље из живота и легенди о нашем првом архиепископу, учитељу, књижевнику и дипломати, сину великог жупана Стефана Немање, Растку Немањићу – Светом Сави.

Учитељ Милан

СВЕТОСАВСКИ КАРАВАН

Поводом Светосавског каравана Палилуле, у Основној школи „Ставан Дукић“, 23.јануара је одржан литерарни конкурс на тему:  СВЕТИ САВА- ЈУНАК НАШЕГ ДОБА.

Чланови жирија:

Гордана Малетић

Славка Петковић Грујичић и

Љиљана Мргић

донели су једногласну одлуку о награђенима.

Прва награда:

Марија Зеленовић, Основна школа „Арчибалд Рајс“

Друга награда:

Ана Вуковић, Основна школа“ Раде Драинац“

Милан Лужњанин, Основна школа“ Арчибалд Рајс“

Трећа награда:

Дејан Суботички, Основна школа „Јован Поповић“

Мина Јаковљевић, Основна школа „Стеван Дукић“

Жири похваљује:

Исидору Дрча, Основна школа „Раде Драинац “

ПетричевићВасилија, Основна школа“ Јован Поповић“

Петровић Вељка, Основна школа „Јован Поповић“

Александру Комарица, Основна школа „Стеван Дукић“

Татјану Бабић, Основна школа „Раде Драинац“

 

ЗАХТЕВ ЗА УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

Чланом 55. Закона о основном образовању и васпитању прописано је да је школа дужна да упише свако дете са подручија школе, а да може да упише и дете са подручија друге школе, на захтев родитеља, у складу са просторним и кадровским могућностима школе. Родитељ, односно законски заступник , може да поднесе захтев изабраној школи за упис детета најкасније до 1. фебруара текуће календарске године у којој се врши упис.

Подношење захтева које врше родитељи будућих првака који територијално не припадају нашој школи трајаће од 15. јануара до 1. фебруара.

Подсећамо родитеље чија су старија деца већ наши ђаци, који желе да и своју млађу децу упишу у нашу школу, а територијално не припадају школи, такође морају да доставе своје захтеве секретару школе најкасније до 01. 02. 2018. године.

Молба коју родитељ лично предаје секретаријату школе, треба да садржи разлог због кога желите да упишете дете у нашу школу, основне податке о детету, име и презиме, адресу и контакт телефон родитеља.

Ове године у први разред полазе сва деца рођена од 1.3.2011. до краја фебруара 2012. године.

Неблаговремене захтеве школа неће разматрати.

 

ДОДЕЉЕНА  НИН – ОВА НАГРАДА
Овогодишњи лауреат НИН- ове награде за најбољи роман године је Дејан Атанацковић, који је ову најпрестижнију награду у Србији добио за роман „Лузитанија“.
Писцу, који живи у Фиренци и предаје на универзитету, ово је прво објављено књижевно дело. Тим поводом је рекао да је захвалан што је награда додељена делу, а не имену и да га фасцинира чињеница да књига, од кад се појавила у књижарама, функционише као живо биће и стиче свој пут и видљивост мимо аутора. „Лузитанија“ је фиктивна, најмања држава на свету са маргинализованом популацијом.
Надамо се да ће књига изазвати и ваше интересовање, с обзиром на то да је НИН -ова награда један од ретких светионика који одржава високо позицију културе у друштву.
Библиотекарка Марина

 

ДРУГ НА ПРВОМ МЕСТУ

Jош једна успешна акција ученичког парламента наше школе показала је  колико смо хумани и колико мислимо на своје другаре. Представници ученичког парламента су поделили пакетиће ученицима којима је то било најпотребније.

Наставница Александра Угарковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊА РАДИОНИЦА

Поводом Нове године, у одељењу II3 је организована, још једна у низу, радионица са родитељима. У учионици је владала права празнична еуфорија, лепило се, сецкало, бојило и украшавало. Заједничким снагама, осмишљене су и направљене прелепе рукотворине.

Хвала родитељима на бројном одзиву и неизмерној сарадњи!

Срећни празници!

Учитељице Добрила и Јелена

 

 

Поштовани родитељи, драги пријатељи Школе, добродошли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧАРОБНЕ КАПЕ И ШЕШИРИ

У нашој школи децембар обилује низом активности пред Нову годину. Поред посете позоришту и ишчекивања Деда Мраза, новогодишњег вашара и маскенбала, организујемо и креативне радионице.

Празничну атмосферу у одељењу 4-2 увеличали су и ученици и родитељиУ веселој атмосфери и уз добро расположење, потрудили смо се да направимо лепе и забавне новогодишње капе и шешире који ће се сутра наћи на нашем штанду.

Деца уз своје родитеље развијају машту и буде креативност у себи. Присуство родитеља даје им сигурност и ветар у леђа да што лепше направе оно што се од њих очекује.

Хвала драги моји ђаци, хвала драги родитељи. Задовољство је било дружити се са вама.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАЗНИЦИ НАМ СТИЖУ

У нашој школи већ влада новогодишња атмосфера. Ученици V/2, који похађају веронауку, учествовали су 15.12. 2017. са својим родитељима у новогодишњој радионици. Уз подршку и вођење одељенског старешине Александре Зиројевић осмишљавали су и правили оригиналне новогодишње честитке. Празнични дух наставио се 22.12. када су сви ученици трећег разреда и V/2, који похађају веронауку, певали божићне песме на српском и енглеском језику. Ово извођење имаће прилику да чују и родитељи. У њиховим дивним гласовима уживали су сви запослени у школи, као и наш пензионер Маријан Милићевић, који се пригодно опростио од својих колега током божићне чајанке организоване за ову прилику.  Желимо му срећне пензионерске дане.

Ваша Школа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„IT4LIFE“

Еразмус + (Erasmus) је програм Европске уније који, између осталог, обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у области образовања. У оквиру њега, у циљу унапређења и развоја образовања, као и промовисања и вредновања стечених компетенција наставника, институције, дакле и школе имају могућност да своје запослене шаљу на стручно усавршавање у иностранство. Та међународна димензија активности њених запослених школи помаже да створи додатне везе са колегама из школа широм Европе, чиме се даље охрабрује међународна сарадња, умрежавање и могућност за размену и примену иновативних пракси или знања стечених на обукама.

У ОШ „Стеван Дукић“, одржана је радионица међународног пројекта „IT4LIFE“(Innovative teaching inspired functional education – Иновативно подучавање за целоживотно инспирисано функционално учење), где су представници радне групе и аутори истог пројекта, директор мр Вида Милојовић, предметни наставници Катарина Ивановић, Марија Давидовић и учитељ Милан Филиповац презентовали стечено знање о методама, техникама, стиловима учења и подучавања и њиховој примени кроз IKT у настави, предметним наставницима кроз осмишљене радионице на којима су исти активно учествовали у циљу унапређења наставе.

мр Вида Милојовић, Катарина Ивановић, Марија Давидовић, Александра Костов Дојчиновић и Милан Филиповац

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОВОГОДИШЊА РАДИОНИЦА

Ученици 4-3 одељења су организовали новогодишњу радионицу где су уз помоћ родитеља направили мноштво занимљивих украса, честитки,јелки, кућица, лампиона….које ће изложити на новогодишњем школском вашару.

Учитељица Александра

 

 

 

СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ

Ученици 4-2 имали су прилику да се упознају са будућом наставницом историје Дејом и на часу природе и друштва заједно закораче у прошлост наших предака. Вечна тема наше историје, Први сватски рат и Србија у њему, расплитана је на нашем часу.

Сазнали смо како је дошло до учешћа Србије у Првом светском рату, говорили смо о балканским ратовима, Сарајевском атентату, Централним силама и силама Атанте, као и о Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца…

Циљ нашег часа био је упознавање са Великим ратовима, али и упознавање са новим предметом који ће ученици овог одељења изучавати од петог разреда.

Часу природе и друштва присуствовао је и наш педагог школе, Олгица Демић.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДНЕВНИЦИ И ДНЕВНИЧКИ ЗАПИСИ

У библиотеци школе 15. 12. 2017. године одржан је угледни час из српског језика са темом Дневници и дневнички записи (са посебним освртом на Дневник Ане Франк). Ученици седмог разреда активно су учествовали како у уводном разговору о књижевно-научним врстама, тако и у представљању својих искустава са писањем дневника или у књижевној анализи дневника читаних по слободном избору.
Нарочито су били заинтересовани за живот девојчице Ане Франк и њено једино књижевно дело – дневник, настао у годинама скривања од фашиста у Другом светском рату. Детаљно и на креативан начин, у виду реферата и презентација, представили су њен живот и тумачили  исповест о једном историјском времену. Универзалност и књижевна снага Аниног дневника садржани су у снажној поруци, коју су наши садмаци препознали и потврдили, да је рат зло и да се никада не сме поновити…

наставнЗаштита од пожара, као и заштита од техничко – технолошких опасности и природних непогода

Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја потписали су Протокол о сарадњи на Програму „Основи безбедности деце“, чији је циљ стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради подизања безбедносне културе ученика.

Кроз овај програм, циљ је да се развија сарадња и партнерсво и ствара повољан безбедносни амбијент у локалној заједници, што подразумева изградњу јасних ставова и опредељења у најранијем добу у погледу насиља, дрога, злоупотребе интернета и других безбедносних ризика којима су деца изложена.

Програм  „Основи безбедности деце“ реализује се трећи месец за редом, а трајаће осам месеци, кроз један час одељенског старешине на месечном нивоу. Програмом су  обухваћени ученици 4. и 6. разреда.

Тама радионице, у одељењу 4-2, била је: Заштита од пожара, као и заштита од техничко – технолошких опасности и природних непогода. Ученици су са стручним предавачем, имали прилику да своја знања прошире и унапреде. Предавање је вођено кроз презентацију.

Циљ радионице био је подизање свести ученика о могућностима заштите од пожара, техничко – технолошким опасностима и природним непогодама, и како реаговати у таквим ситуацијама.  Ученици су били веома заинтересовани за сваки сегмент радионице, а непрестано подигнуте руке, показивале су жељу да питају и пренесу неке своје доживљаје.

Изашли су са радионице пуни утисака, али и новог знања и одлука.

Учитељ Милан

 

НОВОГОДИШЊЕ НАДСВИРАВАЊЕ – ПРЕДСТАВА У ДКЦ-У

Посетили смо ДКЦ и гледали новогодишњу представу – Новогодишње надсвиравање. Сјајна екипа младих глумаца показала нам је јеш једном како није важно ко си и колико новца имаш, али да нам је пријатељство, човечност и људски однос битан у сваком моменту и са сваким.

А предтава тече овако: „Новогодишње надсвиравање је на помолу! Све екипе се спремају за победу, али кад преваранти у причу упливају, чудне се ствари збивају… Низбрдо води свака стаза, јер они би да ћапе Деда Мраза! Кад откуца поноћ новогодишњег трена, желе да одрже најбољу тачку свих времена! Међутим, има оних који су одлучили да их спрече и спасу новогодишње вече! Нови су другари али као да се одувек знају, они ће причу привести крају. Они свирају без премца, увек су у штиму и најбољи су кад су у тиму. Они ће се борити за омиљеног Деду и извојевати победу“.

На крају представе, имали смо прилику да се дружимо и са Леонтином и уживамо у песмама које је извела за нас.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОСЕТА

У среду, 20. децембра, наши ученици, љубитељи књиге и читања, посетили су, са библиотекарком Марином, Учитељски факултет.

На позив писца и професора, Чеде Недељковића, присуствовали су представљању романа „Тежина сенке“.

О роману су говорили књижевни критичари, издавач, сам аутор, као и познати рецензент, психијатар и социолог Јован Стриковић.

Завирили смо у свет одраслих и њихове проблеме,  као и њихову  спознају да се пријатељства и односи из школске клупе носе као пртљаг читавог живота.

Колико може да буде тешка сенка покушали су да одговоре, не само писац, већ и илустратори књиге, а нама је био занимљив податак да је један од илустратора, Никола Мићовић, ученик V разреда основне школе. Верујемо да ће  његов доживљај романа бити jeдна од смерница и одраслима кад га буду читали.

Библиотекарка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МАЛИ ГЛУМЦИ 2/3

„Бајка о рибару и рибици“, Александар С. Пушкин

Учитељица Добрила

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 КРИСТАЛ КУП 2017.

У организацији Клуба за синхроно пливање Врачар, 2. и 3. децембра организован је „Кристал куп 2017.“, највеће регионално такмичење за девојчице млађе од 12 година. Наступ је имало 150 такмичарки и 15 клубова у дисциплинама соло, дует, тим и комбинација. Теодора Сперлић, ученица ИВ1, синхрона пливачица клуба „25. мај“, освојила је две бронзане медеље: за дисциплину тим и дисциплину комбинација.

Синхроно пливање и математика иду руку под руку кад се воле. БравоТеодора!

Поносни смо на тебе.

Одељење 4/1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАШИ ВЕЛИКАНИ

Користећи различите изворе, уџбенике, читанке, енциклопедије, интернет, дечије часописе, ученици 3/2 су појединачно, у пару или групи написали радове о знаменитим личностима наше прошлости. Упознали су своје другаре о животу и раду наших великана, као и све ученике наше школе.

Учитељица Бранка Вујиновић

 

ЈЕСЕЊИ КОЛАЖ

Групни радови од лишћа и канапа украшавани темпером, са часа ликовне културе одељења 3-2.
Учитељица Бранка Вујиновић

 

МОЈА ИДЕАЛНА СОБА
4. награда припала је ученицaма наше школе. Браво, Јована. Браво, Теодора.
Честитамо.
Ваша Школа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕКСКУРЗИЈА СЕДМАКА

Дана, 18.11.2017. године, ученици седмог разреда су кренули на дводневну екскурзију пут Кладова. Прва успутна станица је била на смедеревској тврђави. Чули смо интересантну причу о изградњи и значају тврђаве. Након разгледања и фотографисања, пут смо наставили до Пожаревца где смо обишли галерију Милене Павловић Барили. У реновираном простору галерије, упознали смо се са животом и радом познате сликарке. Затим смо направили паузу у Голупцу. Путовање смо наставили до Кладова. Сместили се у хотел, одморили, а затим се спремили за одлазак у дискотеку. Следећег дана, након доручка отишли смо до хидроелектране ,,Ђердап”, највеће у нашој земљи а и шире. Вратили смо се у центар града и прошетали. Након ручка, кренули смо до Лепенског вира, одгледали филм и обишли локалитет.
Задовољни и пуни утисака безбедно смо стигли испред школе.
Марија Јовановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИСТОРИЈА

Радови ученика 5/2 који ће представљати део малог пројекта у циљу представљања достигнућа  људи у различитим историјским епохама кроз ученичке презентације.

Деја Петковић Телесковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БИТИ ДРУГ НИЈЕ ТЕШКО

Поводом Дана школе у школској библиотеци 14.новембра 2017.године одржано је такмичење у рецитовању и извођењу кратких драмских форми, а у ревијалном делу чули смо казивање најлепших стихова о пријатељству. На такмичењу су представнике имали учесници свих разреда. Упркос приметној треми учесници су се представили у најбољем светлу жирију који је имао најтежи задатак, да међу једнакима изабере најбоље. Чланови жирија били су: наставници Александра Костов, Данијела Јанковић, Сунчица Стојковић,Тања Радовић, Душица Џуверовић, Марина Новаковић Дукић, Дамњана Маринковић. Међу учесницима је владало велико узбуђење, а њихова међусобна подршка показала је да је другарство изнад свега и да „бити друг није тешко“.

Ваша Школа

 

ПРИЈАТЕЉСТВО – Ликовни конкурс поводом Дана школе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Честитамо свим учесницима.

Наставницa Ивана Ћирић

ТРЧАЊЕ НА 40 МЕТАРА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КЕФАЛИЦА НА КВАДРАТ – математичка радионица

Ближи се Дан школе, па ову недељу обележавамо низом различитих активности. Активности ће бити широког спектра, занимљиве математичке игре, беседништво, ликовне и литерарне смотре, кратке драмске форме, соло певање, спортска такмичења, програмирање и још много тога, па има простора за сваког нашег ученика да се окуша у неком подручју.

Једна од активности којом смо почели ову недељу је и математичка радионица за све оне малце – зналце који су желели да нам се придруже.

Ученици 3. и 4. разреда данас су имали прилику да покажу вештине запажања, али и брзину ума, као и тимски рад који је веома важан сегмент сваке заједнице. У опуштеној атмосфери, ученици су се окушали у решавању занимљивих задатака са којима се не сусрећу свакога дана.

Сјајне екипе ученика и њихова одлична сарадња показале су да  математичарење може да буде и забава. Кроз низ логичких задатака мали математичари показали су да њихов начин размишљања може да изроди и нека нова, непредвиђена а тачна решења. Најбоље групе математичара ће бити похваљене.

Браво децо, били сте сјајни. Задовољсто је било дружити се са вама.

Учитељи четвртог разреда

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДАНИ АЗИЈЕ

Поводом дана школе, ученици седмог разреда су се осмелили и изложили паное на тему Азија. На креативан и маштовит начин су исказали своје знање о њима најинтересантнијим деловима овог континента. Представили су знаменитости, културу, обичаје наводећи нас да заволимо те далеке земље.

 

 

ЗЛАТО И СРЕБРО

У уторак 31.10.2017. у СРЦ „11 април“ одржано је првенство града у пливању на којем су се за нашу школу такмичили Растко Трпковић 4/3, Нина Шаренац 7/2, Вања Крџалин 5/1 и Радоња Радоњић 7/3. Наши пливачи су се и овај пут сјајно пласирали. Честитамо Растку освојену златну медаљу и Нини сребрну. Браво за наше шампионе!

Наставница Јасмина Митић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АЗБУКВАР СРБИЈЕ
27.10.2017.год одржан је час промоције земље чији смо становници. У претходном периоду ученици су упознавали Србију кроз њен географски положај, симболе, рељеф, становништво, климатске услове као и природне лепоте. Надахнути садржајима ученици IV 1 су припремили АЗБУКВАР СРБИЈЕ, где су сваком слову нашег писма придружили природну лепоту или занимљивост везану за Србију. Један број ученика је припремио презентацију која је пратила њихова излагања. Час и све активности у оквиру њега биле су плод маште и рада ученика, они су га и водили представљајући присутнима оно што су о својој земљи научили истражујући. Задовољни обликом рада као и оним што су приказали ученици су изразили жељу и спремност да чешће учествују у сличним пројектима.
Задовољство је и моје. Час је ваш!!!
Учитељица Сунчица Стојковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САЈАМ КЊИГА

Пажња је посвећена очувању српског језика, традиције, као и културној баштини на Косову и Метохији.

Марина

 

 

САЈАМ КЊИГА

Јуче је, под слоганом Кључ је у књизи, отворена највећа манифестација на Балкану посвећена књизи и читаоцима Сајам књига.

Ове године ће Сајам обележити књижевност немачког говорног подручја, а специјални гост је, једна од добитница  Нобелове награде,

Херта Милер.

Позивамо све читаоце да уживају у овогодишњем празнику књиге.

Библиотекарка Марина

 

 

ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ

Поводом Дана здраве хране ученици 4-3 су били вредни па су од разног поврћа које су донели у школу направили зимницу – туршију. Велику помоћ у томе имали су од предшколаца наше школе који су заједно са њима уживали. Било је забавно а за неколико дана ћемо пробати производе који изгледају врло примамљиво.

 Учитељица Александра Перић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧОС V2

Време за дружење, славље и лепе жеље

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НА ПУТУ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Наши прваци кроз игру и разговор са искусним педагогом и фантастичним роботом учествовали су у пројекту „ На путу за безбедност деце у саобраћају“ који је имао за циљ да на забаван и едукативан начин помогне деци да лакше савладају и усвоје правила безбедног понашања у саобраћају.
Деци су подељене дипломе за учествовање у „Едукативној игри на путу за безбедност“, познавање саобраћајних прописа и дивно дружење.
Учитељи првог разреда

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРВЕНСТВО БЕОГРАДА У РАГБИЈУ ЗА КАДЕТЕ

ЕНИС БИБИЋ 8/3 – ПРВО МЕСТО

ЧЕСТИТАМО ЕНИСЕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧОС У  5-2

Имамо много разлога за славље, у новембру највише!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРВАЦИ
Наши рукометаши освојили су прво место на општинском првенству у рукомету. Браво за наше шампионе.
Наставница Јасмина Митић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НОБЕЛОВА НАГРАДА

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност је Казуо Ишигуро, романописац, добитник и Букерове награде, чија су најпопуларнија дела Остаци дана, Сликар пролазног света,  Не дај ми да одем и Закопани џин. Казуа Ишигура критичари пореде са  Францом Кафком и Марселом Прустом, као писца који је, као и они, развио сопствени универзум.

Надамо се да ћемо имати прилике да се са стваралаштвом овог писца упознамо на предстојећем Сајму књига.

Библиотекарка Марина

 

МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ
Поводом Дечје недеље ученици петог разреда обишли су Музеј науке и технике. Имали су прилику да у сталној поставци музеја виде стара возила, апаратуре и машине, као и да чују више о њиховој намени и употреби. Такође, посетили су изложбу старих играчака и друштвених игара у оквиру Дечјег музеја. У Научом центру  су науку упознали и са практичне стране! Ваздушни топ, крива соба, калеидоскоп, чекрк, необична огледала – били су нашим петацима најинтересантнији и најзабавнији део обиласка музеја.

Oдељењске старешине: Јасмина Митић и Данијела Јанковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Представници ученичког парламента наше школе са наставницом Александром Угарковић, поводом Дечије недеље, присуствовали су предавању на тему Градимо мостове међу генерацијама. Предавање и састанак ученицких парламената са Палилуле одржало се у ОШ„Васа Пелагић“.

Наставница Александра Угарковић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Данас су наши прваци били прави домаћини. Угостили су најмлађе другаре, предшколце. У посети првом разреду, дошле су  две предшколске групе из наше школе. Кроз радионицу коју смо осмислили дружили смо се, бојили, резали и певали најлепше песме.

Учитељице: Снежана Пауновић и Тања Радовић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА

Дечју недељу обележили смо радосно, дружећи се и стварајући.
Наставница Ивана Ћирић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА – ЗА РАДОСТ СВАКОГ ДЕТЕТА

У нашој школи, увек је весело. Пасма, игра, смех, али и рад наш су главни покретач. Данас смо имали госте, наше најмлађе другаре, предшколце, и показали смо се као прави домаћини. У посети си нам биле две предшколске установе, ПУ „Бошко Буха“ и ПУ „Бисери“. Кроз радионице које смо осмислили, дружили смо се са нашим другарима, цртали смо, бојили, резали, лепили, писали дивне поруке, певали најлепше песме и послали поруке свим генерацијама да смо заједно и лепши и јачи.
Учитељи: Добрила Марковић, Бојана Пејановић, Весна Дмитрић, Душица Џуверовић, Милан Филиповац

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНЕ РАДИОНИЦЕ „Рука пријатељства” (oпштински ниво такмичења), ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2017.
* МЛАЂИ УЗРАСТ *
ПРВО МЕСТО
Елена Поповић 4/3, ОШ „Стеван Дукић”
ДРУГО МЕСТО
Радмила Лукић 4/2, ОШ „Стеван Дукић”
ТРЕЋЕ МЕСТО
Ана Стојановић 4/4, ОШ „Стеван Дукић”
Елена Кошпић 4/2, ОШ „Стеван Дукић”

* СТАРИЈИ УЗРАСТ *
ДРУГО МЕСТO
Анђела Благојевић 6/2, ОШ „Стеван Дукић”
Браво драга децо.
Ваша Школа

 

СВАКО ДЕТЕ ИМА КРИЛА  24.09.2017.

У оквиру програма 48. Међународног сусрета деце– Радост Европе 2017., ученици четвртог разреда наше школе имали су прилику да посете радионицу која је инспирисана поезијом Мирослава Мике Антића, чији су стихови „СВАКО ДЕТЕ ИМА КРИЛА“ тема овогодишње манифестације. Ученици су учествовали у различитим играма речи, ликовном изражавању свог доживљаја кроз сликање великим пастелима под неонским светлом, исцртавању минијатура које су склопљене у једну велику целину и изражавњу  доживљај кроз покрет. Посебну драж за све ученике представљао је филм праћен стиховима познатог песника. Пуни позитивних утисака ученици су изразили жељу за чешћим на овај начин осмишљеним радионицама.

Учитељи четвртог разреда: Сунчица Стојковић, Александра Перић, Бојана Пејановић, Милан Филиповац

 

МАЛИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ

Компанија Iceberg Salat Centar, као лидер на домаћем тржишту у производњи салата, воћа и поврћа, покренула је пројекат “Мали пољопривредници “. Намењен је деци предшколског и млађег школског узраста. Циљ пројекта је да се најмлађима приближи процес узгоја воћа и поврћа, како би се мотивисали да се здраво хране и стекну здраве навике.

Ученици другог разреда наше школе су се 27.септембра упутили у Сурчин, где је компанија лоцирана. Видели смо како се салата гаји на отвореном тлу и пластеницима. Обишли смо и радионицу у којој се салата пере, када се убере са поља. Ученици су имали прилику и да саде салату. Све време уз нас су били агрономи, као и маскоте компаније, Јабучило и Шаргалепосава.

На крају, ту су били и поклони-бојанка са песмама о воћу и поврћу и кесице здраве ужине-сецкана јабука и шаргарепа.

Уживали смо у здравом оброку и неизмерном гостопримству наших домаћина!

Упознали нека нова занимања и озарених лица кренули натраг!

Учитељице: Мира, Наташа, Добрила и Јелена

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОЗГАОНИЦА

У уторак 3. октобра 2017. године, у 11:30, одржаће се друга по реду презентација „Мозгаонице“.

Овога пута догађај организујемо за ученике млађих разреда школе, првенствено прваке, чија је настава обогаћена НТЦ системом учења. „Мозгаоница“ је простор поред службеног улаза у школу уређен у кутак који ученици могу да користе за играње преко 10 врста друштвених логичких игара. Идеја је да се, поред развоја логичког начина закључивања и планирања стратегије, повећа социјална свест међу ученицима, да науче да на културан начин прихватају победу и пораз.

Презентацију ће одржати дистрибутери игара, фирма GAMES4YOU,  у дворишту школе.

Простор о коме говоримо уређен је након конкурса који је реализован у сарадњи са Архитектонско-техничком школом из Београда, кроз пројекат на коме је учествовао велики број професора и ученика ове школе. Намера је да се настави са опремањем простора на начин који је предвиђен пројектним планом који су саставили наставници наше школе, пре свега у циљу мотивисања ученика и продубљивања њихових интересовања из области које нису строго дефинисане градивом, али у великој мери дефинишу васпитну и едукативну улогу школе.

Била би нам част и задовољство да присуствујете овом догађају и тако и сами допринесете ширењу добрих идеја међу младима, па и шире.

Ваша Школа

 

ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД ЗЛОУПОТРЕБЕ ОПОЈНИХ ДРОГА И АЛКОХОЛА

Министарство унутрашњих послова и Министарство просвете, науке и технолошког развоја потписали су Протокол о сарадњи на Програму „Основи безбедности деце“, чији је циљ стицање нових и унапређење постојећих знања, вештина и ставова ради подизања безбедносне културе ученика.

Кроз овај програм, циљ је да се развија сарадња и партнерсво и ствара повољан безбедносни амбијент у локалној заједници, што подразумева изградњу јасних ставова и опредељења у најранијем добу у погледу насиља, дрога, злоупотребе интернета и других безбедносних ризика којима су деца изложена.

Програм  „Основи безбедности деце“ почео је од овог месеца и у нашој школи и трајаће осам месеци, кроз један час одељенског старешине на месечном нивоу. Програмом ће бити обухваћени ученици 4. и 6. разреда.

У току прошле недеље реализоване су прве радионице са ученицима 4. и 6. разреда. Једна од тама радионица, у одељењу 4-2, била је и ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА ДЕЦЕ ОД ЗЛОУПОТРЕБЕ ОПОЈНИХ ДРОГА И АЛКОХОЛА. Ученици су кроз вођење предавача Бојане Отовић, која поседује високу стручност и вештине из ове области, имали прилику да своја знања прошире и унапреде. Кроз актуелну тему, праћену презентацијом, заинтересовани ученици, добили су одговоре на многа питања. Тема их је покренула, имали су прегршт питања, руке су непрестано биле подигнуте. Постављали су питања из живота, свог окружења, из свакодневнице. На сва питања добили су одговоре, али и могућа решења за дилеме.

Знамо да деца у неком периоду одрастања дођу у „незгодне“ године, када пролазе кроз интезивне физичке и психичке промене које могу утицати на њихово понашање. Сви другачије доживљавају адолесценцију, али неретки су случајеви да се деца отму контроли и скрену са правог пута. Зато је овај Програм значајан за све нас који смо учесници васпитно – образовног процеса, и за ученике и за наставнике и за родитеље.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАДИОНИЦА

Ученици IV/4 су посетили изложбу „Наука кроз забаву“ у Галерији науке и технике САНУ.

Учитељица Бојана Пејановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАГРАДНИ КВИЗ

Поводом обележавања Европског дана језика, Тим за језик и комуникацију наше школе је за ученике старијих разреда организовао наградни квиз. Ученици су показали завидан ниво знања из три језика- матерњег (српског) и страних језика- енглеског и француског (руског).

Награђени су: Уна Богићевић, Лара Ђилас, Коста Допуђа,Марко Ђурић и Андриана Урошевић. Честитамо свим учесницима, јер ВАЖНО ЈЕ УЧЕСТВОВАТИ☺а победници су наши амбасадори језика у следећих годину дана!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ 2017. – ,,СВЕТ ПО МОЈОЈ МЕРИ“, у организацији ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА:
Награђени рад: ЕЛЕНА ПОПОВИЋ 4/3 ОШ,,СТЕВАН ДУКИЋ“
Честитамо вредној ученици.

 

ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Мрежа културних центара у Београду обележиће Европски дан језика отвореним вратима, од 12 -15 сати, Института Сервантес, Гете института и Француског културног центра у Кнез Михаиловој. Биће организован квиз познавања европских језика и културе, као и концерт у музичком павиљону на Калемегдану. Овом приликом подсећамо и на значај сопственог језика и потребу да се негује и очува, јер народи без сопственог језика не опстају. Подсећамо и да је наша земља једина у европској заједници смањила  у школама број часова матерњег језика, иако годинама расте број функционално неписмених.

У нашој школи дан језика ће бити обележен на часовима српског језика, часовима страних језика, као и квизом и паноима у библиотеци.

Библиотекарка Марина

 

„БАЈКЕ ДЕТИЊСТВА“

У оквиру Недеље руског филма у Србији „БАЈКЕ ДЕТИЊСТВА“, која се одржава већ 4 године за редом у нашој земљи, ученици млађих разреда  наше школе имали су прилику да гледају краткометражне руске цртане филмове примерене свим узрастима. С обзиром да је ове године, мали јубилеј фестивала, тј. пета година одржавања Недеље, фестивал је одржан у Београду у периоду од 12. до 15. септембра на десет локација у градским и приградским општинама, међу којима је и Центар за културу „Влада Дивљан“.

Захваљујемо ГО Палилула, на организацији.

Учитељ Милан

 

НАУКА КРОЗ ЗАБАВУ 13.09.2017.  

Ученици 4и 43 одељења посетили су Галерију науке и технике САНУ где је организована изложба „Наука кроз забаву“. У оквиру радионице ученицима је представљено осамнаест једноставних научних експеримената, посвећених подизању инетресовања за науку код најмлађе публике. Изложба је била намењена ученицима који су кроз демонстрације вежби могли да виде и схвате појаве из физике, оптике, механике. Вежбе из суперпроводности, магнетизма, светлости и таласа, биле су јединствена прилика да ђаци виде нешто ново и прошире своје знање, као и да развију интерес за науку, а учитељима да развију идеје како да сличне вежбе реализују у школама.

Учитељи Милан Филиповац и Александра Перић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АРХИТЕКТУРА ЗА ПОЧЕТНИКЕ

Ученици 4-2 разреда, посетили су Центар за промоцију науке и том приликом учествовали у радионици која је била припремљена за њих. Кроз радионицу ученици су се могли упознати са самом архитектуром, подсетити се размера и перспективе. Радионица је била повезана са њиховим знањима, па су тако могли упоређивати, истраживати и изналазити решења. Активности које су реализоване на самој радионици биле су повезане са српским језиком и дивном Алисом у земљи чуда, природом и друштвом кроз размер и географску карту, као и планом града/насеља, ликовном културом и погледима из жабље и птичије перспективе, као и погледом спреда у односу на објекте и жива бића.

Сами су имали прилику да буду архитекте и прикажу свој дом из причије перспективе, а потом и спреда. Од нацрта које су урадили правили смо улицу како би ученицима били приближени односи зграда и кућа, растојања између њих, као и сазнања о томе шта све један архитекта мора да осмисли пре него конструише зграду. Улици коју смо креирали дали смо и име – Учица одељења 4-2.

Учитељ Милан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОЧЕТКУ ШКОЛСКЕ 2017/2018. ГОДИНЕ

Драги наши ученици, поштовани родитељи,

Школска 2017/2018. година ће почети у петак, 01. септембра 2017. године према следећем распореду:

–          ПАРНА смена пре подне,

–          НЕПАРНА смена после подне.

Такође подсећамо родитеље будућих ПРВАКА да ће свечани пријем почети 1.09.2017. у 17:30 часова.

Свим ученицима, родитељима и запосленим у школи желимо срећан и успешан почетак нове школске године!

Ваша Школа

 

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ПРВАКА

Поштовани родитељи, обавештавамо вас да ће 1.09.2017. године у 17:30 часова бити свечани пријем првака.

Радујемо се дружењу и сарадњи.

Ваша Школа

 

КАЛЕНДАР РАДА ЗА 2017/2018. ГОДИНУ