МУЗЕЈ ХЛЕБА „ЈЕРЕМИЈА“

Ученици млађих разреда наше школе посетили су Музеј хлеба „Јеремија“ који пружа едукативни поход од земље до хлеба. Музеј је дело сликара Јеремије, налази се у селу Пећинци и настао је као резултат његовог дугогодишњег истраживачко-сакупљачког рада. У музеју се налазе три сталне збирке, збирка оруђа за обраду земље, збирка предмета који су се користили за припремање хлеба и збирка хлебова сврстаних по групама. Музејски фонд формира око 2000 музејских предмета разврстаних у етнографску археолошку и ликовну збирку.

Ученици су имали прилику да од сликара јеремије чују неколико реченица: – Седамдесетих година сам отишао из Београда у село, а ‘95. сам основао Музеј. То је први породични музеј код нас. Многи предмети нису конзервирани, како би на њима остали трагови људи који су их користили. Потребно је удостојити те предмете. Када се ухватите за нека од ових оруђа, као да додирујете претке – каже сликар Јеремија.

Ученици су такође имали прилику да виде развојни пут рала и плугова, јармове за волове, а најзанимљивије је било слушати Јеремију како објашњава деци, процес настанка брашна и хлеба.

– Некада давно док није било комбајна постојале су ове машине, ручне вршалице – прича Јеремија док демонстрира како ради стара машина за вршење. – Онда смо добијали ова мала зрнца од којих се прави брашно. Онда су људи да не би разбијали зрнца жита каменом измислили овај велики камени точак који се зове жрвањ – настављао је причу Јеремија, а ученици су се утркивали ко ће да буде ближи да види шта то ради „чика сликар“.

У Музеју је изложено и 96 врста различитих хлебова. Осим „алата“ за припремање хлеба, Јеремија је изложио и своје слике које представљају аутентичне мотиве које је проналазио по селима у Србији, па осим уметничке, имају и етнографску вредност.

Поред Музеја, ученици су остатак времена имали прилику да се забаве на пространој ливади уз различите врсте активнсти.

Учитељ Милан

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *