На данашњи дан

На данашњи дан, 1941.године, авијација нацистичке Немачке под командом генерала Лера, без објаве рата, засула је бомбама небрањени, за зло неспремни, Београд.
У бомбардовању је погинуло више од 2270 људи, а срушено је и оштећено скоро 7000 зграда. Генерал Лер је, на суђењу за ратне злочинце, после рата, рекао да је уништење Народне библиотеке Србије било приоритет и то на лични Хитлеров захтев. У Народној библиотеци је чувано вансеријско благо, са више од пола милиона библиотечких јединица које су обухватале хронолошко раздобље од хиљаду година, које је потицало са територије читаве Европе, а не само Србије.
Планско уништење Народне библиотеке био је највећи појединачни злочин над културном баштином у Другом светском рату. Циљ није било само поробљавање српског народа, већ уништење његовог вишевековног идентитета. Три ваздушна напада на НБС заувек су у прах претворила 1300 средњовековних рукописа, личну библиотеку Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Јанка Шафарика, Ђуре Даничића… Сећање на овај дан је и опомена да народи без сопственог језика, књиге и културне баштине, лако нестају и са мапе историје и са мапе постојећег света. Уместо цвећа, на згариште Народне библиотеке на Косанчићевом венцу, годинама се полажу књиге као симболични знак да њихов значај никад неће бити умањен или превазиђен.

Библиотекарка Марина

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *