СРЕЋНА ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА

27.01.2021. године, обележили смо Школску славу Светог Саву.

🥰✨🍀🌍🌟📚🥰✨🍀🌍🌟📚🥰
Данас је Савиндан – школска слава и празник наше духовности. То је дан када се подсећамо ко смо и када треба да се запитамо да ли смо на правом путу.
Многа су места обележена Савиним стопама, па нам се чини да о њему знамо много…
Земаљски живот Светог Саве (1175-1235) обележен је борбом за српску цркву и државу. Тако је датум његове земаљске смрти – 27. јануар – постао датум његовог вечног духовног трајања и почетак светосавског пута. Његова личност је узвишени узор који нас подсећа да, уколико постоји циљ, постоји и пут до њега. Млади Растко се свесно одрекао материјалног богатства и пролазне славе и изабрао свет духовног уздизања и просветљења. Одласком на Свету гору, отворио је нове путеве и за своју земљу.
Измирио је завађену браћу и поставио темеље наше државности и црквене самосталности, поставши први архиепископ. Његова блага, али мудра и одлучна реч је показала да је дипломатија најмоћније оружје једне државе.
Тешко је набројати који су све путеви започели његовим првим корацима.
Отворио је путеве писмености и књижевности, написао прво оригинално дело српске књижевности – „Житије Светог Симеона“.
Са оцем је саградио Хиландар, уредио монашки живот, али и поставио јасна правила и прве законе. Његов Номоканон уређује Српску православну цркву и представља зачетак правне државе.
У Хиландару и Студеници основао је прве болнице, а са својих путовања доносио егзотичне лекове и медикаменте и тако поставио темеље здравству.
Свети Сава је зачетник идеје просвећивања и борбе против незнања. Поставио је темеље наше духовности.  Мудро нам поручује:
Пронађи у себи добро у ономе што радиш и ономе што мислиш. Онда добро понуди другима, па ће га и други теби давати.
Нико лењив није постигао победу, нити је ко спавајући и сањајући победио свог ратног непријатеља; оних су победни венци који добро трче, који се труде, који се боре, који издрже трудове од борби.
Бити на светосавском путу значи борити се за праве вредности и племените циљеве.
Нек бам је срећна школска слава!

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *