СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ

Светски Дан књиге и ове године обележен је и у Србији, тамо где књиге још увек имају важно место – у библиотекама. У свим библиотекама у Србији јуче је читаоцима било омогућено да се учлане по повољнијим ценама, а у Библиотеци града Београда, традиционално, библиотекари су били значајне јавне личности које промовишу књигу и читање. Oсим тога, ових дана, моћи ћете да видите изложбу Књиге о деци и за децу стара и ретка српска издања за децу од 1889. – 1944., а у  Чубурском парку на Врачару одржан је  поетски маратон. У нашој школској библиотеци гости су били предшколци који су могли да се упознају са нашом колекцијом, а данас су наши прваци били гости гости Библиотеке“ Милутин Бојић“, у коју их је библиотекарка Марина, бесплатно, учланила. 

Да се подсетимо –  овај празник је установио UNESKO у част Мигела де Сервантеса, који је умро 23. априла.

Док у свету број објављених наслова сваке године расте и достиже више од 14 000, у Србији је“пао“ на самo 3 000, а у „свету тајну“ читања децу уводе малобројни родитељи – читаоци и ентузијасти – наставници. Многи од нас се слажу са мишљењем нашег познатог писца Владана Матијевића да књига има исти третман као и човек и да се највише чита у најразвијенијим земљама, али су оне најразвијеније баш зато што њихови становници највише читају.

Сетимо се овом приликом и тога да само књига може проширити простор духовне слободе и критичког мишљeња сваког појединца.

Библиотекарка Марина 

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *