Међународни дан писмености

Широм света обележава се Међународни дан писмености који је УНЕСКО установио средином шездесетих, у жељи да скрене пажњу на велики број неписмених. У свету више од 770 милиона људи, претежно жена, не зна да чита нити пише, а велике политичке и здравствене кризе измениле су и успориле процес учења.
Често заборављамо да је писменост основно људско право, без којег човек не може да оствари низ других. Дигитална револуција проширила је могућности стицања знања, али је добро системско образовање и даље пресудно за решавање проблема неписмености.
                          Кад смо почели да пишемо?
Први трагови писмености на нашем поднебљу потичу из средњег каменог доба, а резе и црте из Лепенског вира отварају пут винчанској култури која још увек није имала карактеристике оног што би било писмо у хришћанској цивилизацији, али је била најстарија и најзначајнија у савременој Европи.
Данас се неписменошћу сматра непознавање писма, неупућеност у вештину читања и писања, али функионална неспособност примене ових вештина у свакодневном животу. Упоредо с наведеним, све чешће се и примена савремених технологија , инернета и селекција информација сматра критеријумом за процену писмености.
Верујемо да нећемо изневерити своје претке и да ћемо вештину пимености и доброг споразумевања и разумевања
заједнички савладати.
Библиотекарка Марина

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *