ТОЛЕРАНЦИЈА, шта је то?

Сваки човек има право да се разликује од других. Не можемо сви бити исти и то је у реду. Није у реду да нас неко осуђује јер смо различити.
Толеранција подразумева прихватање, разумевање и поштовање туђих различитости. Можемо се разликовати по култури, обичајима, националности, вери, укусима, способностима, боји коже, језику… Али све то уопште није важно. Често гледамо грешке других, а своје ни не примећујемо. Када бисмо сви волели једни друге, свет би био лепше место. Сви би били срећни, безбрижни и слободни. Не би било насиља. Ослободили бисмо се мржње и незадовољства. Живот не би био интересантан да су сви људи исти. Свако би требао да саслуша туђе мишљење, без обзира на то да ли се слаже са њим.
Толеранција је снажна људска врлина и мало који човек је потпуно поседује.
Баш зато, у одељењу 1-2, био је гост и водитељ радионице, наш родитељ и педагог, Боривој Божић. Кроз радионицу, ученици су имали прилику да у конкретним ситуацијама покушају да осете како изгледа када сарађујемо, када поштујемо једни друге, а како изгледа када обоје изостане. ТОЛЕ и РАНЦИЈА су били важни ликови ове радионице. Поред разговора, улога, конкретних ситуација, ученици су се могли и креативно изразити кроз цртеж и приказати како изгледа ТОЛЕРАНЦИЈА, где се налази, а главно јесте да усвоје њену важност у заједници!
Хвала нашем родитељу на сарадњи. Дивно, а пре свега веома поучно проведено време за све нас.
Уча Милан Филиповац