КОДИРАЊЕ БЕЗ РАЧУНАРА

Знање како кодирати има бројне предности када је у питању ефикасно програмирање уз помоћ рачунара. Програмери могу створити програм или апликацију која би нам могла помоћи у решавању свакодневних проблема или нам омогућити да научимо нешто ново. Међутим, када погледамо даље од рачунара, учење кодирања има додатне предности.

Ученици 2-2 одељења ОШ “Стеван Дукић”, Београд, кодирање раде већ неко време. Ове године смо се укључили у Недељу кодирања (Code Week) по други пут.

Кроз наше активности желели смо да покажемо да кодирање без рачунара има низ предности за ученике. Пре свега, кодирање захтева логичко размишљање и има за циљ да помогне ученицима како да се изборе са сложеним проблемима “разбијајући” их на мање који су лакши за управљање и решавање. Чак и ако моји ученици не постану програмери или софтверски инжењери, имаћ́е користи од учења на овај начин. Овај принцип рада омогућава мојим ученицима да буду креативци. Уосталом, кодирање јесте начин да створимо нешто ново. Колико би било лепо када бисмо једног дана успели да направимо сопствену апликацију или видео игру? Учењем кодирања ученици уче да буду креативни али и како да смисле сопствене идеје да би решили неки проблем. Ово је суштинска вештина која је далеко више од самог коришћења рачунара.

Упорност није лако развијати као вештину за подучавање, посебно не детету, ученику. Међутим, у животу је веома важна вештина. Циљ је да мотивишем ученике јер не желим да одустану чим нађу на неки проблем или препреку, циљ ми је да наставе даље. Кодирање их учи да буду упорни како би решили проблем, учи их да наставе да проналазе другачија решења док не наиђу на право.

Учење кода је попут учења новог језика. Наравно, можда није српски или енглески, али учење кодирања користи неке сличне вештине које развијамо када учимо нови језик. Рачунари разумеју упутства само када су написана на једноставном језику који рачунар разуме. Кодирање помаже да се развије та вештина.

Када ученици науче да кодирају, развијају структурално размишљање. Они науче како да направе нешто велико од мноштва других мањих комада. Ово помаже деци да разумеју не само рачунарске програме, већ и да виде велику слику када им дају било који задатак састављен од малих делова.

Сви се свакодневно сусрећемо са проблемима. Неки су мали и лако се могу решити, а постоје и они који су већи, сложенији и тежи. Кодирањем, моји ученици уче да анализирају опције, али и како да изнађу начин да реше све изазове на које наиђу. Ове вештине решавања проблема биће велика корист у њиховом свакодневном животу и помоћиће им у решавању животних ситуација.

Учитељ Милан Филиповац

ОШ “Стеван Дукић”

Дантеова 52

11 060 Београд

Тел. 063 80 64 555 Мејл: profa.82.milan@gmail.com

Leave A Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *